Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

Els nostres usuaris ens ajuden a millorar. Avui parlem del nou Web del CRAI amb Diana Mas i Joan Truyols

Deixa un comentari

DianaIMAG0204Amb l’objectiu d’aconseguir per al nou Web del CRAI UB, un nivell d’usabilitat òptim i que s’acosti a les expectatives que tenen els usuaris quan hi busquen informació, es van preparar uns tests adreçats a usuaris de diferents temàtiques i col·lectius (professors, alumnes de grau, i alumnes de doctorat/màster o equivalents).

La primera prova es va fer abans d’inaugurar el nou web, i ara s’ha tornat a fer amb el web ja actiu. En tots els casos s’ha fet servir la tècnica del card-sorting.

La Diana Celeste Mas Domínguez, que és estudiant de Conservació i Restauració de Béns Culturals a la Universitat de Barcelona, ha estat una de les participants en aquesta segona prova i ens contesta un petit qüestionari sobre la seva experiència.

CRAI:  Com és que vas participar a la prova de la nova pàgina web del CRAI?

Diana: Vaig participar a la prova, juntament amb altres estudiants, en representació del alumnat de la UB. La Unitat de Projectes del CRAI UB em va a enviar per mail una invitació per participar a la prova de la nova pàgina web i em va agradar molt la idea de formar part d’aquest projecte.

CRAI: Què et va semblar l’experiència?

Diana: La possibilitat de poder participar en el procés d’avaluació i millora d’una pàgina web tan important com aquesta va ser una gran experiència. Amb la realització d’una sèrie de tasques, tant alumnes com professorat vam poder avaluar la simplicitat, l’organització de continguts i l’estètica de la pàgina web.

El fet que el CRAI tingui en compte l’opinió dels seus usuaris em sembla molt important per a la creació d’un espai digital com aquest.

CRAI: Trobes que aquest tipus de proves són útils?

Diana: Trobo que són molt útils. Els informàtics i dissenyadors de pàgines web tenen uns coneixements que no són necessàriament iguals als dels usuaris finals d’una pàgina. Aleshores, es important conèixer si el web és realment accessible, intuïtiu i útil per als estudiants, professors i altres usuaris.

En aquest cas puc afirmar que el nou web del CRAI és clar, intuïtiu, organitzat i molt fàcil de fer servir.

Moltes gràcies Diana!craiblog

Us oferim ara el testimoni de Joan Truyols, que va participar activament en la creació del nou web del CRAI i va ser l’artífex, des de la Unitat de Docència del CRAI UB, dels tests utilitzats per fer les proves en les que van participar la Diana i molts d’altres usuaris.

001El meu nom és Joan Truyols i em vaig graduar en Informació i documentació el passat juliol. Al mateix temps que finalitzava el grau, vaig col·laborar com a becari a la Unitat de Docència  del CRAI UB.

La meva entrada al departament va coincidir amb l’imminent llançament del nou web del CRAI, i després d’un temps col·laborant amb la gestió de continguts, se’m va encarregar la realització d’un test d’usabilitat que hauria de permetre realitzar les darreres modificacions al web segons les opinions i impressions dels usuaris que utilitzen aquest recurs, i d’aquesta manera, identificar les deficiències d’usabilitat que podrien repercutir en l’ús que en fan els usuaris.

El web del CRAI és un recurs utilitzat per una gran quantitat de gent i per diversos col·lectius. Per això es varen dissenyar tres tests diferents per a tres col·lectius que no utilitzen els mateixos recursos ni el web de la mateixa manera, els estudiants, els professors i els investigadors. Cada test es va dissenyar seguint les mateixes pautes: redactàrem diverses preguntes per a les diferents seccions del web, cada pregunta amb una necessitat d’informació que l’usuari havia de resoldre, realitzant la cerca al nou web del CRAI; després se’ls demanaria que ens expliquessin la seva experiència en la cerca de la informació. A més, capturaríem les pantalles dels usuaris per poder veure exactament com s’havien comportat dins la pàgina web.

Les dades que necessitàvem per avaluar el web les vam recollir amb aquest mètode, però també tinguérem l’oportunitat de parlar amb uns quants usuaris de manera informal que ens explicaren la seva primera impressió cara a cara.

Aquests tipus de tests són molt útils perquè donen informació de primera mà sobre com reaccionarà l’usuari quan necessiti cercar una informació. Preveure com utilitzaran el web els futurs usuaris és una tasca molt complicada i per això cal anar a buscar aquests usuaris que encara no hi estan familiaritzats i observar com es comporten.

Efectivament, el test ens va permetre veure diversos problemes i deficiències que no s’havien identificat durant les fases prèvies. Incloure tots els col·lectius d’usuaris és molt important quan es du a terme un projecte com aquest. Si es fa un web millor, és precisament per als usuaris de la Universitat de Barcelona, i per tant, s’han de conèixer les seves opinions i reaccions davant del web abans d’aprovar-lo.

Moltes gràcies també al Joan!

Us encoratgem a fer-nos arribar, a través del mateix web, de les nostres xarxes socials o anant directament als taulells de les biblioteques, suggeriments i propostes de millora per poder anar conformant el Web del CRAI UB a la mesura de les vostres necessitats.

estrenem_web


Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s