Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

Professors i Rectors UB al catàleg d’Autoritats UB

Deixa un comentari

El catàleg Autoritats UB és la base per a la identificació i normalització dels noms d’autors, títols i autors-títols, no només en el catàleg bibliogràfic, sinó també en els diferents fons patrimonials, el Dipòsit Digital de la UB (DDUB) i altres repositoris de dades com el RACO, Recercat, TDX, etc.

La possibilitat d’accedir als seu contingut a través del web del CRAI, ha permès la generalització del seu ús i també la creació de subproductes relacionats, com per exemple les bases de dades de Marques d’impressor i Antics posseïdors (explicats en altres notícies del CRAI i fòrums relacionats). Però de les moltes aplicacions que pot tenir el catàleg d’autoritats en volem destacar dues que anomenem: “Professors UB” i “Rectors UB”.

La primera, “Professors UB”, recull els registres d’autoritat dels professors de la casa des dels quals podem accedir de manera ràpida a la documentació relacionada amb el docent concret tant si està descrita en el catàleg bibliogràfic com si es troba en els dipòsits UB, la base de dades TDX, així com accedir a les diferents bases de dades de recerca externes relacionades amb la tasca dels investigadors/res i el Portal de la Recerca de Catalunya (ORCID, Scopus, RechercherId, Dialnet). També podem accedir des del mateix registre d’autoritat a informació complementària recollida en altres portals web (Enciclopèdia.cat, Viquipèdia, etc.) així com al registre d’autoritat corresponent al catàleg internacional d’autoritats VIAF, si és el cas.

En el segon cas “Rectors UB”, la llista recull els registres d’autoritat dels rectors que han exercit aquest càrrec a la UB durant els més de 500 anys de vida de la UB, on a més a més de les informacions relacionades amb la forma normalitzada del seu nom, trobarem informació relacionada amb el seu camp d’especialització, les entitats amb les que es relacionen, la seva llengua d’escriptura, altres dates relacionades amb vida i lloc de naixement, etc. I gràcies als enllaços interns podem disposar d’informació sobre els rectors relacionats amb una matèria concreta, càrrecs que han exercit, període en que va exercir de rector, etc.

Vegeu-ne un exemple de cada un.

Registre d’autoritat accessible des de la llista Professors UB

Registre d’autoritat accessible des de la llista Rectors UB

Anna Rovira Jarque

Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s