Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

Nou recurs per a la indexació de llibres de text

2 comentaris

Ara fa un parell d’anys, per aquestes dates, estrenàvem les pautes de llibres de text amb el convenciment que servirien als nostres usuaris per a una millor recuperació de la informació.
S’ha continuant treballant en la mateixa línia i avui us presentem un nou recurs adreçat a facilitar la tasca dels catalogadors d’aquests fons.

Aquestes infografies pretenen ser un full de ruta que permeti als catalogadors indexar els llibres de text amb la mateixa cohesió que les pautes d’aquesta tipologia documental ens permeten uniformar el procés de descripció. Com tots sabem, la indexació està estretament lligada a la recuperació de la informació i perquè sigui una indexació de qualitat, cal ser precisos en l’ús dels descriptors i reduir el soroll, en la mesura del possible.

En aquest sentit, una de les primeres accions que el personal de la Unitat de Procés Tècnic del CRAI ha dut a terme és la redacció d’uns criteris per garantir la uniformitat en el procés d’indexació de tot el col·lectiu de catalogadors implicats. Paral·lelament, s’han identificat nous descriptors que permeten ser més específics a l’hora de representar els conceptes i que reflecteixen millor les diferents etapes de l’educació.

El fons de reserva de llibres de text inclou obres publicades entre el 1789 i el 1970. És una tipologia molt agraïda a l’hora d’indexar, tanmateix, un dels descriptors més rellevant i més difícil de determinar correspon al “Nivell educatiu”. El segle XIX és probablement el període més convulsiu dins de l’educació d’Espanya i ha estat necessari endinsar-se en la seva història per poder identificar totes les subdivisions de nivells que el caracteritzen.
En la línia de treball que s’ha seguit, hi ha hagut un procés de documentació sobre l’estructura de l’ensenyament del segle XIX i principis del segle XX amb el corresponent estudi cronològic de les lleis que en regulaven la configuració. En tot moment, ha estat fonamental la col·laboració i l’assessorament del professor Conrad Vilanou, gràcies al qual hem pogut també valorar la importància de les editorials especialitzades en educació, la història dels autors i molts altres dels elements que intervenen en el procés de publicació dels llibres de text i sense els quals, sovint, seria impossible esbrinar les dades descriptives que necessitem per catalogar-los.

Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

2 thoughts on “Nou recurs per a la indexació de llibres de text

  1. Felicitacions per aquest treball tant acurat i rigorós.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s