Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

25 anys de sistemes de gestió bibliotecària compartida

Deixa un comentari

Publicat el 14-10-2022 a Notícies del CSUC.

Un any després del canvi de sistema de gestió de biblioteques al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i de 25 d’existència d’aquest servei, ara fem un repàs històric per veure les diferents etapes per les que hem passat fins arribar a l’actual plataforma en núvol de gestió bibliotecària, Alma. 

El CCUC va néixer entre el 1995 i el 1996 gràcies a la interconnexió que permetia el programa VTLS (Virginia Tech Library System) entre catàlegs de les universitats públiques catalanes. Des d’aleshores, és inqüestionable que compartir el mateix sistema de gestió facilita la cooperació i la col·laboració. També és un valor afegit de gran importància, no només perquè es redueix el cost del sistema que s’adquireix, sinó perquè aprenem plegats a usar i treure profit del sistema. 

Aquest programa pioner (VTLS) se substitueix el 2008 pel programa de gestió bibliotecària Millennium, de l’empresa Innovative, després d’un intent frustrat de comprar un sistema anomenat Corinthian de SirsiDynix que, finalment, no es va acabar de desenvolupar. La migració a Millennium es va aprofitar també per incloure el procés de migració de format dels registres de les institucions del CSUC de CATMARC a MARC 21, desenvolupant conjuntament un procés important i complex de migració de dades. Durant tot un any es van mantenir diversos grups de treball dedicats a parametritzar el nou sistema, d’acord amb les necessitats de cada institució, i per tal d’aprofitar al màxim les prestacions del nou programa.

El segon semestre del 2017 el CCUC i els catàlegs de les institucions del CSUC van actualitzar la versió de Millennium al sistema Sierra. Aquesta actualització era una mica més que una nova versió del programa, ja que implicava la gestió integral de tots els processos que duu a terme una biblioteca, des de l’adquisició dels documents fins que aquests es posen a disposició de l’usuari.

I finalment, al setembre del 2020, encara en plena pandèmia, i després d’un llarg estudi i selecció conjunta i costosa, es va començar la implementació del sistema Alma de l’empresa Exlibris per al CCUC i les institucions del CSUC. Aquest canvi ha suposat un important redisseny de tots els processos d’una biblioteca universitària i una unificació dels catàlegs bibliogràfics en un de sol, el CCUC. El sistema Alma va entrar en ple funcionament el juliol de 2021. 

Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s