Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

El Catàleg d’Autoritats UB ha celebrat els seus 30 anys (1992/2022)

Deixa un comentari

Ja han passat 30 anys des de la creació a la Universitat de Barcelona dels primers registres d’autoritat de noms i títols en format CATMARC, durant el curs 1992/1993. Per commemorar l’ocasió hem volgut recollir les principals novetats que s’han produït en aquests darrers 10 anys des de la publicació d’Anna Playà i Anna Rovira: 20 anys del catàleg Autoritats UB: eina de control i serveis de valor afegit .  

En línies generals, mentre que els principis bàsics i els objectius dels vocabularis controlats continuen sent els mateixos, hi ha hagut canvis importants en el mon dels catàlegs i de les biblioteques. Els més destacables han estat per una banda el desenvolupant del procés de creació i d’implementació del nou estàndard de catalogació Resource Description and Acces (RDA) en els registres d’autoritat i en els registres bibliogràfics, i per l’altra la publicació de dades estructurades en el web, dins el projecte de dades obertes enllaçades (Linked Open Data (LOD)) per  connectar les dades provinents de diverses fonts de manera oberta i a l’abast de tothom.  

El Catàleg d’Autoritats UB, s’ha anat adaptant a tots aquests canvis i des que a Catalunya es va fer pública la intenció d’adoptar el nou estàndard de catalogació RDA, la Unitat de Procés Tècnic ha estat present en els inicis del procés de transició (2015) i en la posada en marxa del canvi a RDA l’any 2016. Des d’aleshores ençà el nou estàndard s’aplica en el treball de normalització dels registres d’autoritats de noms i títols i en la catalogació dels nostres recursos. La Universitat de Barcelona col·labora en el Projecte CANTIC (Catàleg d’Autoritats de Noms i Títols de Catalunya), iniciat l’any 2007 sota el lideratge la Biblioteca de Catalunya i realitzat en el CCUC, aportant des del començament del projecte fins a desembre de 2022 un total de 126.614 registres d’autoritat que representen un 13,54 % de la totalitat.   

Actualment Autoritats UB conté els registres d’autoritat d’autors i títols de tots els recursos d’informació del CRAI de la UB en les diferents aplicacions de cerca disponibles. 

Autoritats UB: projectes propis i de participació del CRAI UB (2012/2022) 

Seguint la línia de millorar i donar a conèixer els nostres recursos partint d’Autoritats UB cal destacar aquests  projectes: 

  • La nova presentació de les bases de dades de Marques d’impressors i Antics posseïdors de Fons Antic, que van passar de ser hostatjades en un servidor propi de la UB a ser  publicades amb el nou software de gestió i difusió documental de col·leccions patrimonials de la Plataforma Coeli el juny de 2021, dins els projectes del CRAI de publicació de Dades Obertes Enllaçades (Linked Open Data LOD). 
  • L’inici, el juny de 2022, en la participació del Projecte de Perfil REBIUN de la Red de Bibliotecas Universitarias y Científicas Españolas, amb l’objectiu de crear i enriquir els registres d’autoritat del personal docent i investigador de les universitats espanyoles amb la implantació de l’estàndard RDA. Sent la UB la primera institució del CSUC en participar en aquest projecte, s’aplica el perfil REBIUN als registres d’autoritat nous i als ja existents del personal docent de la UB de la base de dades de Professorat UB per millorar la seva visibilitat i l’accés a les seves obres. 

Bases de dades i projectes ja establerts 

A banda dels nous projectes creats o les noves col·laboracions establertes amb altres projectes, durant aquests 10 anys  Autoritats UB ha continuat sent el vocabulari de normalització emprat en les següents bases de dades i catàlegs: 

Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s