Blog CRAI Universitat de Barcelona

Blog del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

Disponible l’informe 2023 de Marshall Breeding sobre els sistemes de gestió bibliotecària

Deixa un comentari

Publicat el 04-05-2023 a Notícies del CSUC.

Ja ha sortit publicat l’informe anual de Marshall Breeding “2023 Library Systems Report: The advance of open systems” a l‘American Libraries: the magazine of the American Libraries Association, del mes de maig de 2023.

L’informe descriu l’estat actual i les tendències dels productes i serveis tecnològicament estratègics i les organitzacions que els creen i desenvolupen.

Aquest any fa èmfasi en la inversió continuada de les biblioteques en productes tecnològics estratègics, inversió que ja va començar el 2022. Parla tant d’organitzacions privades com sense ànim de lucre, que ofereixen productes per la gestió de recursos de les biblioteques, especialment aquells fàcilment integrables als Sistemes de Gestió de Biblioteca (ILS per les seves sigles en anglès).

Pel que fa als programaris que suporten els ILS, cal destacar que continuen dominant àmpliament el mercat el productes propietaris. Tot i així, les alternatives de codi lliure estan, any rere any, sent més competitives. De fet, es posa en relleu l’associació entre EBSCO i OLE (Open Library Environment) que porta des del 2016 desenvolupant FOLIO. En el darrer any la Library of Congres ha escollit aquest programari per a la seva gestió a través d’un contracte d’uns 25 milions de dòlars.

Cal destacar que el sistema Alma d’Ex Libris, que utilitzen les universitats del CSUC, el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i la Biblioteca de Catalunya, continua el seu ascens amb un altre any de fortes vendes. El 2022, Ex Libris ha ampliat les instal·lacions d’aquest programari de gestió bibliotecària a 2.365.

També podeu consultar les dades sobre els proveïdors i estadístiques de vendes disponibles a Library Technology Guides.

Autor: blog crai ub

CRAI Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s